1. Hlavní stránka
  2. »
  3. Mateřská škola
  4. »
  5. Charakteristika školky

Charakteristika školky

O školce

Naše mateřská škola (MŠ) se nachází na okraji města Ústí nad Labem, v malebném údolí Chráněné krajinné oblasti Českého středohoří, konkrétně v obci Řehlovice. Tato obec sousedí s historickou vesnicí Stadice, která je známá především památníkem Přemysla Oráče a Královským pramenem. Řehlovice jsou dobře dostupné jak z Ústí nad Labem, tak z Teplic, a to prostřednictvím vlakových spojení i místní autobusové dopravy.

MŠ byla postavena obyvateli obce v rámci akce Z a svou činnost zahájila v roce 1977. Od 1. září 1992 k ní byla přiřazena školní jídelna pro základní školu v Řehlovicích, s kapacitou 80 jídel. V roce 2003 získala MŠ právní subjektivitu a od 1. ledna 2018 byla spojena se základní školou, čímž vznikla „Základní škola a mateřská škola Řehlovice, příspěvková organizace“. Tento krok přinesl užší spolupráci mezi školami a společné kulturní a vzdělávací akce. Děti v MŠ mají možnost hravou formou poznávat základy anglického jazyka, což jim usnadňuje přechod do základní školy.

Od roku 2024 je naše MŠ zapojena do programu „Začít spolu“, který podporuje individualizovaný přístup k dětem a klade důraz na aktivní spolupráci mezi dětmi, rodiči a pedagogy. Program se zaměřuje na rozvoj dovedností dětí prostřednictvím praktických činností v tzv. centrech aktivit, které podporují jejich kreativitu, samostatnost a schopnost spolupracovat.

Důležitou roli v našem vzdělávacím programu hraje také environmentální výchova. Jsme zapojeni do programu „Zelená škola“ a od roku 2023 patříme do sítě „Ekoškolek“. V roce 2024 jsme získali Certifikát ekolškola Bronzové cesty.

Budova MŠ je přízemní, obklopena rozsáhlou zahradou s pískovištěm, ohništěm a dětským hřištěm. Třídy jsou vybaveny centry aktivit, které podporují tvořivou hru jednotlivců i skupin dětí. Součástí je také dětská kuchyňka, kde s dětmi připravujeme zdravé pokrmy. Okolní příroda poskytuje ideální prostor pro každodenní vycházky, při nichž děti nenásilnou formou rozvíjejí svůj vztah k přírodě a učí se o ekosystémech.

Vize